Brännbollsyra + CoL = SANT

I helgen har årets Brännbollsyra  rockat loss i Umeå. Kanske just du var där? Massa brännboll, massa artister och massa sexsnack! Japp du hörde rätt, under årets Brännbollsyra fanns nämligen Colour of Love på plats och pratade just SEX! Om du var där kanske du fick en informativ pratstund med samt kondomer och glid av någon av Colour of Love´s informatörer.

GK hade turen att få en pratstund med Jonas Jonsson som jobbar som Colour of Love-informatör.

Hej Jonas, hur är läget?
Läget är alldeles fantastiskt! Det märks att sommaren drar igång nu (vilket jag gillar rätt mycket), inte bara på grund av värmen som börjar komma, utan också på grund av att Colour of Love:s alla kampanjer börjar dyka upp här och där!
Vad är Colour of Love?
Colour of Love är en normkritisk säkrare sex-kampanj som riktar sig till unga/unga vuxna och män som har sex med män i åldrarna 15-25 år. En CoL-kampanj innebär att säkrare sex-informatörer finns på plats under en massa olika festivaler/events under sommarperioden (främst) runtom i hela landet för att informera målgrupperna om sex och säkrare sex, samt dela ut kondomkit som innehåller kondom och glidmedel. Kampanjen är ett samarbete mellan RFSU, RFSL och RFSL Ungdom.
Vilka festivaler besöker du i år?
Så långt har jag inte kommit i min planering ännu. Är det snart juni redan? Oj då….
Vad är bra att tänka på innan man drar iväg på festival?
Packa med det allra viktigaste, var utvilad innan, ät ordentligt, fundera kring säkrare sex-strategier och hur du ska göra för att ha säkrare sex om det är så att du kan tänkas komma ligga lite under festivalbesöket (det händer ju rätt ofta för många). Och kanske göra ett schema för vilka artister en vill se, om en gillar scheman vill säga.
Vilka är de 5 viktigaste prylarna att packa ner i festivalväskan?
Kondomer, glid, solkräm, huvudväkstabletter, vätskeersättning (+ myggspray, men jag fick ju bara säga 5 saker va?)
Kondomer är ju alltid bra att ha med sig men om man glömt kondomerna hemma, hur fixar man nya på festivalen?
Om Colour of Love kampanjar på festivalen så är mitt bästa tips att hålla utkik efter ett tält där det finns mycket av färgen rött och personer som har tröjor och väskor på sig som det står Colour of Love och Säkrare sex-informatör på. Om Colour of Love inte skulle vara på just den festivalen som en besöker, så håll utkik efter andra som delar ut kondomer och glid, eller varför inte fråga den/dem som du kan tänkas komma ligga med? De allra flesta blir väldigt glada och lättade när en föreslår säkrare sex. Och finns det inte kondomer tillgängliga så går det ju att ha sex på en massa olika sätt som är säkrare sex ändå!
På vilka festivaler kommer man kunna träffa Colour of Love-informatörer?
Oj, en massa olika festivaler går det att träffa CoL:s informatörer, från norr till söder. Förutom på Brännbollsyran i Umeå så går det att träffa informatörerna på Västerås Pride, Siesta! i Hässleholm, Emmabodafestivalen, Stockholm Pride, Malmöfestivalen, Storsjöyran, Getaway Rock i Gävle.
Vad kan man prata med dom om?
Det mesta som har med sex och säkrare sex att göra, dvs svara på en massa frågor krin sex, kondomskola, relationer, könssjukdomar, lustanatomi. You name it!
Har du nåt tips på vad man kan göra för att bli ett riktigt kondomproffs?
För det första, se till att ha kondomer (och glid) tillgängliga om du har sex på ett sätt som innebär att du behöver använda kondom för säkrare sex. För personer som har kuk så är ett bra sätt att träna i samband med att en onanerar (vilket många också tycker är skönt). En annan grej som är bra är att prova olika sorter, eftersom det finns kondomer i olika storlekar och former, som passar olika bra på olika kukar. Övning ger som sagt färdighet, med sig själv eller med den/de du har sex med. Det går också att komma och träna på kondompåträdning i CoL:s kondomskola!
Bästa kondomrepliken?
Om en vill säga det rätt ut så är det ju fint att säga något i stil med: “jag tar hand om min egen och andras hälsa.” Om en inte säger det explicit så kan det också räcka med att ta fram kondomen, och göra den som en självklar del av sexet (om du har sex på ett sätt där kondom behövs för säkrare sex så klart). De allra allra flesta blir glada när någon föreslår säkrare sex i form av kondomanvändning.
Tack Jonas! GK önskar dig en skön sommar!
Bild: Jonas Jonsson/Colour of Love