Har du koll på de “fula” orden?

Det finns en hel del ord som har fått en stämpel på sig som fula, snuskiga och grova. Ord som många reagerar starkt på. Men har du koll på vad orden egentligen betyder och vad de har för ursprung?

Vissa ord använder vi här på GK eftersom vi inte tycker att de ska vara negativt laddade. Så nu tycker vi på GK att det är dax att reda ut det här.

“Runka” betyder (förutom onanera) skaka, vicka, vackla. GK:s kommentar: det är ju precis det som händer när en runkar så det kan väl inte vara så farligt?!

“Fitta” kommer från fornnordiskan fitja och betydde våt ängsmark, strandäng. GK:s kommentar: låter mysigt och vackert…

“Kuk” är ett gammalt svenskt ord för manligt kön och det finns lite olika teorier om vart ordet kommer ifrån. En är att det kommer från gök – kukku, som ofta förknippades med sexualitet i folktro. En annan är att det kommer från vikingarna som tog med sig ordet “cock” från anglosaxiska som betyder tupp eller hane, men även betyder manligt kön. Den tredje teorin är att det kommer från det fornnordiska ordet kukker som betydde utväxt på trädstam.

“Fnask” hade ursprungligen betydelsen “liten smula”. GK:s kommentar: gulligt 🙂

“Kåt” hade tidigare många betydelser såsom glad, munter, yster, livfull, eller sexuellt upphetsad. GK:s kommentar: användbart ord, går ju att använda i flera sammanhang 🙂

“Hora” betydde tidigare en kvinna som fött ett utomäktenskapligt barn. Barn som föddes utanför äktenskapet gick ofta under benämningen “horunge”, men inte för att mamman legat med många män, utan för att hon fött barnet. Ordet är besläktat med fornindiskans kâma, vilket betyder kärlek, önskan, och även med latinets cârus – kär. GK:s kommentar: det finns alltså en fin innebörd i ordets ursprung men kan dock bli svårt att sudda ut dagens innebörd av ordet “hora” som är tätt förknippat med prostitution.

I bl.a. böckerna “Fittfakta” och “Kukkunskap” från RFSU kan du läsa om olika sätt att benämna våra könsdelar och om dess anatomi, helt enkelt, läs på och lär känna din kropp ännu bättre!