Hurra för orgasmen!

Idag är det den ursvenska kräftpremiären men, kanske ännu bättre, det är även den internationella orgasmdagen!

Men vad är egentligen en orgasm? En orgasm kan förklaras som den sköna sexuella känslan när den är som starkast. En orgasm kan kännas olika vid olika tillfällen, ibland känns den jättemycket och ibland litegrann. Det är även olika hur länge den håller i sig men vanligast är att den varar i några sekunder.

Hur får man en orgasm? Vad man tycker är skönt och blir kåt av varierar från person till person. Det finns många olika sätt att nå en orgasm. De flesta behöver någon slags beröring, t.ex. stimulering av klitoris eller ollonet. När man hittar det där som känns riktigt skönt och fortsätter med det en stund så att den sexuella njutningen ökar och det blir skönare och skönare så kan orgasmen komma. Vanligast är att man får orgasm när man onanerar, alltså har sex med sig själv, eller när man har sex med någon eller några andra personer.

Kom ihåg att det är DU som bestämmer vad du vill göra, att du har sex för att du vill det och inte för att någon annan vill det. Om du inte vill eller känner att du inte är redo för att ha sex med en annan person men ändå känner dig nyfiken på sex så kan du börja med att utforska din egen kropp och ta reda på vad du tycker är skönt. Det kan du göra genom att smeka dig själv och onanera. Den kunskapen är bra att ha om du sen vill ha sex med någon annan. Du kan läsa mer om onani i RFSU:s Onanipraktika.

Att man inte får orgasm kan bero på en massa olika saker; hur man mår, vad man har varit med om tidigare i livet, stress, oro eller att man är spänd och nervös. Ja, det finns många olika orsaker och det är viktigt att komma ihåg att sex är skönt och härligt även fast man inte får orgasm.

Vad händer i kroppen när man får en orgasm?  När man är kåt ökar blodflödet i kroppen och andningen blir ofta snabbare. Blodflödet och andningen fortsätter sen att öka i takt med den sexuella njutningen. Man kan uppleva det på olika sätt, det kan kännas som att hela kroppen blir spänd, att man inte kan kontrollera sina rörelser eller hur man låter. När orgasmen kommer drar musklerna i underlivet ihop sig och det kan kännas som rysningar, att det bultar, darrar eller rycker i kroppen. Efter orgasmen kan man känna sig väldigt avslappnad, lugn och trött. Det är för att musklerna slappnar av och blodflödet blir normalt igen. I samband med orgasmen frigörs en massa hormoner i kroppen som sen kan göra att man får en energikick och känner sig extra pigg.

Och du, sex ska ju vara skönt även efteråt. Kondomen skyddar dig både mot ofrivillig graviditet/ofrivilligt faderskap och könssjukdomar som annars kan skapa oro och ångest efter att man har haft oskyddat sex med en annan person/andra personer.

(Källa: UMO)