Gissa vem GK träffade i veckan?!

GK har intervjuat Olle Waller, bland annat känd från programmet “fråga Olle” – ett program om sex och relation.

Hej Olle, hur är läget?
Läget är som man brukar säga under kontroll 🙂 Ganska bra med andra ord!

Vad händer i ditt liv just nu?
Tja det händer väl inga stora märkvärdiga saker. Jag jobbar på med föreläsningar, svarar på frågor på www.sakraresex.se reser runt i landet och föreläser åtminstone en ggr per vecka. Privat så har jag nyss avslutat en relation jobbigt men nödvändigt.

Är du med i nåt TV-program just nu?
Nej ingen Tv just nu. Fråga Olle-programmen höll på i fjorton år och det får man nog säga är unikt att ett program med det innehållet  överlevt så länge. Vi får se om det blir något mer i framtiden. Jag är öppen för förslag 🙂

Vad är det som är så bra med kondomen egentligen?
Kondomen är det enda skyddet både  mot könssjukdomar och oönskade graviditeter där ligger dess storhet.

Har du nåt tips på vad man kan göra för att bli ett riktigt kondomproffs?
Jag menar att det framförallt är killar och mäns ansvar att kondomen kommer på när den ska. Det är ju trots allt på den erigerade penisen som den ska rullas på och det måste vara mannens ansvar att se till detta. Män har dock ett dubbelt ansvar enligt mig nämligen att tycka att det är lika okej att en tjej/kvinna har med sig kondom. Det gäller att tänka positivt att den som har med sig kondomer  är en person som tar ansvar för den sexuella hälsan både sin egen och sin partner. Sedan tycker jag att män kan öva på kondomanvändning genom att använda kondom när de onanerar på egen hand. Det kan låta lite sexualupplysarkäckt att säga det men faktum är att om man tränar på att öppna förpackningar snabbt och effektivt och blivit van att rulla på en kondom på sitt stånd så ökar möjligheten att den också kommer på när det är skarpt läge. Förr kallade man det för att ”lyxrunka” men nu kan de flesta ungdomar få tag på gratis kondomer så man  behöver inte bli fattigt för att man runkar med kondom.

Bästa kondomrepliken (vad man säger när man vill använda kondom)?
”Vill du att vi ska använda din eller min kondom…..”   En raggningsreplik kan vara ”Du ska du hänga med och dela på en kondom?”

Vad är den vanligaste frågan du får om kroppen, sex och relationer?
Det finns nog ingen ”vanligaste frågan” egentligen. På vår sajt Säkraresex.se handlar tjejers/kvinnors frågor väldigt ofta om oro för graviditet  tex när man missat att ta ett p-piller eller haft oskyddad sex. Från killar handlar det om problem med tidig utlösning och storleksfrågor. Men det är också vanligt med allmänna relationsfrågor hur man ska vara, leva osv.

Vad är ditt tips för att närma sig den personen som man är intresserad av utan att det blir pinsamt?
Jag tycker att man kan vara modig och räkna med att det kan bli lite pinsamt när man tar kontakt med någon som man är intresserad av. Det är ju så att vi är extra sårbara när vi är intresserade och försälskade och det gäller att förhålla sig till detta, ta ett djupt andetag och våga säga att man är intresserad.  Ibland kan det vara klokt att gå lite via ombud. Har man gemensamma bekanta så kan man tex ”läcka” sitt intresse så at det kommer fram till den person det gäller. Det kan vara en ”testballong” som fungerar. Att helt undvika att det blir pinsamt/genant på något sätt går nog inte tror jag.

Vad tycker du att man ska tänka på om man raggar eller dejtar via nätet?
Försöka att undvika att göra sig mer märkvärdig och fantastiskt än man är. Nätat har ju en massa fördelar tex att man kan lära känna varandra genoms en lång ”exponeringstid” innan man ses IRL.

Några sista ord till GK’s läsare?
Faktum är att det får bli en uppmaning att bli en duktig kondomanvändare. Tänk på att kondomen skyddar mot tre saker: könsjukdomar, oönskade graviditeter och sist men inte mist mot ångest. Har du använd kondom framförallt med en tillfällig sexuell kontakt så behöver du inte ligga  i fosterställning dagen efter och tänka ”f-n också, varför var jag så slarvig?”.

 

Snabba fakta

Namn: Olle Waller

Gick på gymnasiet: Bandhagens gymnasium och S:t Jacobi.

Husdjur: Nej (gillar hundar men har ingen och ska nog inte skaffa mig någon heller)  

Fritidsintressen: Läsa, musik, teater, film (typiska medelålders medelklassintressen) men numera också träning på gym tre-fyra ggr per vecka. Jag tränar inte för att bli ung utan för att bli gammal 🙂

Beskriv dig själv med tre ord: oftast glad, energisk och lat samtidigt, kärleksfull pappa, morfar och farfar.