Kondomtips!

Det är hett med dom som har bra koll på kondomer!

ÅKER KONDOMEN AV?
Trä den över pungen! Många kukar är konformade och då glider kondomen av. Lyxrunka hemma och öva! Testa dig fram bland olika modeller i kondomdjungeln.

GÖR DET ONT ATT TA PÅ DEN?
Lyft den över ollonet som en mössa! Använd dina pekfingrar. Det kan hända att kondomen “fastnar” i förhuden och då kan man prova med en klick glidmedel inuti kondomen.

GÖR DET ONT ATT HA PÅ SIG DEN?
Prova en annan kondommodell, det finns massa olika modeller, testa dig fram så hittar du säkert en som passar just dig! Du kan också testa att sätta en klick glidmedel på insidan eller på utsidan av kondomen för att minska friktionen under sexet. En del kan få en allergisk reaktion av latex och då kan man istället prova en plastkondom.

TAR DET FÖR LÅNG TID?
Lyxrunka med kondom! Du får in tekniken och blir snabbare att få på den. Öva i mörker!

TAR DET FÖR KORT TID?
Om du tycker du kommer för fort, kan kondom vara en fördel.

HUR SKYDDAR MAN SIG OM MAN SLICKAR?
Gör en slicklapp att lägga över de delar där du tänkte slicka och pilla. Klipp upp en kondom längs med sidan och klipp av toppen. Använd inte vanligt gladpack, det blir genomsläppligt. Könssjukdomar smittar även till och från munnen.

NÄR SKA MAN BYTA?
Se till att ha många kondomer hemma, så att du alltid kan byta! Byt alltid kondom om du går från analsex till vaginalsex – de bakterieflororna ska inte blandas. Och byt kondom om den är fylld med sperma och ni vill fortsätta, eller om den börjat glida av…

 KONDOM FÖR TJEJER?
”Kondomen för kvinnor” heter vagianal kondom och ser ut precis som en stor kondom som man sätter in i slidan innan man har sex. Den kan också användas vid analsex. Vid öppningen, som ska sitta utanför slidan eller anus, har den en bredare kant och en ring som gör att den inte glider in. I botten på den vagianala kondomen finns en tunn och mjuk platta som håller behållaren på plats inne i slidan eller anus. På samma sätt som en kondom, skyddar den vagianala kondomen mot oönskad graviditet och mot könssjukdomar, men med den vagianala kondomen har kvinnan(eller mannen) mer kontroll. Ibland används femidom också av män som upplever de vanliga kondomsorterna som för små eller som tidigare nämnt vid analsex.

KONDOM VID ANALSEX?
Läs RFSU:s praktika för analsex! Och kom ihåg att vara försiktig och alltid ha kondom och mycket glidmedel. Det finns ingen lubrikation i anus.

KONDOM PÅ DILDOS OCH ANDRA SEXLEKSAKER?
Trä på en kondom leksaken – speciellt om du vill stimulera analen! Det är definitivt mer hygieniskt.

VILKEN SORT ÄR BÄST FÖR MIG?
När du beställer kondomer från oss får du tre olika storlekar; 49 mm, 53 mm och 56 mm omkrets. Spana även in rfsu:s urval på www.rfsu.se och testa dig fram!

VARFÖR GÅR KONDOMEN SÖNDER?

– Du har öppnat förpackningen fel, kanske bitit eller använt vassa naglar.
– Kondomen har nötts i fickan eller är för gammal, då går toppen ofta av. Kolla in kondomens utgångsdatum.
– Du har trätt på kondomen åt fel håll – rulla ut en bit först och kika så att det blir rätt håll!
– Du har använt fettbaserade produkter som t.ex. hudlotion, matolja eller babyolja (gäller alla oljor) som glidmedel, gör ALDRIG det, dessa produkter luckrar upp kondomen. Använd bara glidmedel som är baserat på vatten eller silikon, det går att hitta på t.ex. Apoteket.
– Friktionen har skavt sönder kondomen. Då är det för torrt. Se till att din partner blir mer upphetsad och använd eventuellt också glidmedel.
– Dina eller din partners könshår rispar hål på kondomen. Könshår är trekantiga och vassa – både 3-dagarsstubb och långt hår som hamnar i kondomen eller följer med in i slidan/anus kan rispa sönder det tunna materialet.

Så här sätter du på en kondom: