Lilla glidmedelsskolan

Vilken sorts glidmedel ska jag använda? 
Det finns tre sorters olika glidmedel: Vattenbaserade, silikonbaserade och oljebaserade glidmedel. Vattenbaserade glidmedel fungerar bra till alla sorters sex men även om du behöver föra in en tampong till exempel. Silikonbaserat glidmedel är lite lenare och silkigare än vattenbaserat. Det är också drygare men även dyrare. Samma gäller där, fungerar bra till det mesta sexet. Oljebaserat glidmedel ger ett extra glid. Tyvärr kan man inte använda det med en latexkondom då oljan bryter ner latex och kondomen kan gå sönder. Oljan är också svårare att tvätta bort än vatten- och silikonbaserat glidmedel.

Glidmedel på kondomer?
På de flesta kondomer är det en droppe silikonglidmedel för att inte kondomen ska torka ut i förpackningen samt vara enklare att rulla på. Det kan vara bra att använda lite extra för att det inte ska göra ont om man ska ha analsex eller vaginalt sex.

Glidmedel och gravid?
Om du försöker bli gravid ska du ha en så naturlig miljö för spermierna som möjligt, du ska helst inte använda någonting extra som kan skapa en barriär för spermierna. Undvik därför alla sorters glidmedel om det inte är så att du måste ha glidmedel för att kunna genomföra ett samlag. Då är det bättre med lite glidmedel än ingenting alls, ett vattenbaserat glidmedel.

Använd glidmedel om…

  • du är kåt men inte våt.
  • du vill ha en glidigare sexkänsla.
  • du har analsex!
  • du lättare vill föra in en tampong, termometer eller liknande.

 

Källa: RFSU.se