Myten om mödomshinnan

Vi har tidigare lyft myten om mödomshinnan här på GK men det tål att upprepas.

Mödom är ett gammalt ord för att en tjej inte har haft samlag och därför hänger mödomshinnan ihop med begreppet oskuld.  Myten säger att mödomshinnan är en garanti för att tjejen är oskuld. Men i verkligheten så finns det ingen hinna som spricker första gången en har penetrerande sex och det ska inte vara förenat med skuld och skam att ha haft sex. GK dissar båda dessa begrepp eftersom de har kontrollerat och begränsat kvinnors sexualitet under lååång tid och vi tycker det är dags att alla känner till sanningen. Vi lever liksom i 2010-talet!

Det finns alltså ingen hinna som täcker slidöppningen. En bättre beskrivning av vad som finns några centimeter innanför slidöppningen är en slidkrans med slemhinneveck. Och slidkransen spricker inte vid penetration från en penis eller nåt liknande. Slidöppningen påverkas i överhuvudtaget inte av sex och inte heller av att en tränar, sportar, rider, cyklar, använder tampong, onanerar eller gör en gynekologisk undersökning. Det är bara du själv som vet om du har haft sex, ingen kan se på din slida om du har haft sex eller inte, inte ens en läkare eller en barnmorska.

Det är också en myt att tjejer ska blöda första gången de har penetrerande sex. Sanningen är att dom flesta inte blöder och om en blöder så beror det oftast på att en är spänd, inte tillräckligt upphetsad eller att kanten på slidöppningen är lite stram.

Hjälp oss att ta hål på dessa onödiga myter – sprid din kunskap vidare.

Kunskap är makt!