Myten om mödomshinnan

ID-10039342

Ni har säkert hört talas om mödomshinnan och att det skulle vara den som avgör om man är oskuld eller inte för att den spricker och orsakar en liten blödning från slidan när kvinnan har sitt första penetrerande samlag. Men det är dags att slå hål på denna myt en gång för alla. Mödom är ett gammalt ord för att en tjej inte har haft samlag men det FINNS INGEN mödomshinna och INGEN kan se eller avgöra om du är oskuld eller inte, inte ens en gynekolog kan se om du har haft sex eller inte. Det är alltså helt upp till dig själv att avgöra.

Förresten är ju oskuld ett väldigt märkligt ordval eftersom motsatsen till oskuld blir skyldig och det är oftast tjejer som drabbas av anklagelser eller som skuldbeläggs p.g.a. att de har haft sex. Ingen ska behöva känna sig skyldig eller bära skuld för att ha haft sex. Alla har vi samma rätt att leva ut vår sexualitet, oavsett om vi är kille, tjej eller annat! Ordet oskuld begränsas dessutom ofta till att handla om heterosexuellt sex med fokus på penetrerande samlag mellan man och kvinna, alltså penis i slida. Sexdebut är ett bättre ord som inte värderar huruvida sex är bra eller dåligt och som inte innehåller skam och skuld.

Det är som sagt du själv som bestämmer om du har sexdebuterat eller inte. Och att sexdebutera behöver inte handla om att ha sex med någon annan, det kan även handla om att ha sex med sig själv. Som sagt, DU bestämmer!

Men det är viktigt att förstå att det inte finns någon hinna som går att ta hål på genom att stoppa in något i slidan. Istället för att tala om mödomshinna är det mer korrekt att använda uttrycket slidkrans, för det är just vad det är. Slidkransen sitter en till ett par centimetrar innanför slidöppningen. Den består av slemhinneveck och precis som mycket annat ser den olika ut på varje individ. Slidkransen fungerar oftast som en resår som är elastisk och tänjbar. Det är också en myt att alla tjejer blöder vid första samlaget, det är i verkligheten få tjejer som blöder. Och då handlar det alltså inte om att mödomshinnan spricker utan om att t.ex. slidöppningens kant är lite stram, att man är spänd, nervös eller inte tillräckligt upphetsad och då kan det bli små sprickor i slidkransen som orsakar blödningen.

Tveka inte att kontakta en ungdomsmottagning eller någon personal på din elevhälsa om du har frågor och funderingar som rör ditt underliv. Det är bättre att fråga än att gå runt och oroa sig för att man är onormal. De är experter och har sett mycket och oftast är det som du tror är ett problem heeelt normalt och det kan vara skönt att få höra det!

Tips: Ta hjälp av en handspegel för att spana in och utforska ditt underliv.

 

Källa: UMO/RFSU

Foto: Image courtesy of Sura Nualpradid at FreeDigitalPhotos.net