Herpes

Symtom på herpes

Följande är typiskt för herpesutslag:

  • det är en grupp små blåsor på rodnad botten.
  • blåsorna bränner, kliar eller svider.
  • de går snabbt sönder och efter några dagar läker de utan ärr.
  • de kommer oftast runt munnen och på könsorganen men kan ibland finnas på andra ställen på kroppen.

Herpesviruset finns kvar i din kropp under hela livet. En del personer får inga fler utbrott efter det första. Andra får många återfall med varierande tidsintervall. Vanliga orsaker till återfall är sänkningar av immunförsvaret till exempel vid annan infektion, förkylning, menstruation eller stress.

De flesta som har herpes får inga symtom alls men kan ändå själva föra det vidare till andra.

Smittväg

Könsherpes kan överföras genom oskyddat sex  och det krävs direktkontakt. Det är störst risk att sprida könsherpes när man har färska utslag, men man kan överföra det till någon utan att man själv märker att man har symptom.

Munherpes kan överföras från mun till mun via kyssar/pussar. Det är inte samma sorts herpesvirus som könsherpes, men kan även överföras till slidan eller penisen via oralsex.

Provtagning

Ett typiskt utslag räcker för diagnos. Det bästa är att ta prover på helt färska blåsor. Men man kan även ta ett blodprov som visar om du bär på viruset.

Behandling av herpes

Det går ännu inte att behandla bort herpesviruset. Viruset finns kvar i nervcellerna under hela livet. Men det går att mildra nya utbrott eller förebygga nya utbrott med medicin.

Partnerkontroll

Om du är partner till en person som har herpes och ni har haft sex utan kondom måste du utgå ifrån att du själv har virus och kan föra det vidare. Om du har en fast relation och inte har använt kondom tidigare behöver du inte börja skydda dig. I en ny relation är kondom ett bra skydd.

Herpes följdsjukdomar

I sällsynta fall kan herpes orsaka hjärnhinneinflammation eller komma in i ögats hornhinna. Tidigt insatt behandling lindrar dessa komplikationer.

Kom ihåg!

Kondom är det bästa skyddet mot herpes.

Statistiköver herpes i Sverige

Könsherpes är den vanligaste könssjukdomen efter kondylom. Drygt 30 procent av den svenska befolkningen har antikroppar mot könsherpes i kroppen. Ungefär 20 procent av de som bär viruset vet om att de har det. 60 procent av dem har symptom men kopplar inte samman det med sjukdomen, resterande 20 procent är helt eller nästan helt symtomfria.

Hela 50-70 procent av svenska folket har haft munherpes. Både könsherpes och munherpes är alltså mycket vanligt.

Källa: Smittskyddsinstitutet