Rätt svar!

TACK till alla er som har svarat på GK:s månadsfrågor under  mars, april och maj! Här kommer de rätta svaren på de frågor där det finns ett rätt eller fel:

Kan man se på en persons utseende om den har klamydia?89% svarade rätt på den här frågan. Svaret är NEJ!

Det går inte att se på en persons utseende om den bär på en klamydiasmitta. Klamydia ger oftast inga symtom eller besvär vilket innebär att det kan vara svårt att veta om du har blivit smittad. Även det till synes fräschaste ragget kan bära på smittor så ta för vana att alltid använda kondom med nya och tillfälliga partners. Testa dig om du är osäker!

Hur många får diagnosen klamydia varje dag i Norrland? 58% svarade rätt på den här frågan. Svaret är 9 personer!

Klamydia är idag den vanligaste könssjukdomen och drygt 36.000 personer fick diagnosen i Sverige under 2014. Klamydia är mycket smittsamt och vanligast är att den smittas via oskyddat vaginal- och analsex men kan också överföras vid oskyddat oralsex. Om en delar sexleksaker eller onanerar tillsammans med andra så kan sekret från en infekterad slemhinna överföra klamydiasmitta till annan person.

Oftast märks det inte att en har fått klamydia, därför är det viktigt att testa sig om en har haft oskyddat sex med en ny eller tillfällig partner. Både provtagning och behandling är gratis i Sverige. Obehandlade och upprepade klamydiainfektioner kan leda till följdsjukdomar som t.ex. sterilitet. Om du bär på klamydia är du också mer mottaglig för andra könssjukdomar som t.ex. hiv.