Om man har sex utan skydd

HAR DU SEX UTAN SKYDD?

Då riskerar du tyvärr att bli sjuk. Vi lovar att det finns roligare sätt att ta risker på. Och förhoppningsvis får du snart gratis kondomer på posten. Men läs på så länge. Här är de vanligaste könssjukdomarna:

VIKTIGT
Kom ihåg att många könssjukdomar ibland inte ger några symtom alls t.ex. klamydia, hiv och gonorré. Det betyder att du inte märker att du är smittad.

KLAMYDIA
Om du har sex utan kondom kan du få klamydia. Bakterien kan finnas i urinröret, slidan, ändtarmen, svalget och ögat. Du kan bli smittad vid all sexuell kontakt utan kondom, alltså precis lika gärna vid oralsex och analsex som samlag. Du kan dock bara bli smittad vid sexuell kontakt; klamydia smittar inte via skoltoaletten eller på badhuset.

KLAMYDIA ÄR DEN VANLIGASTE KÖNSSJUKDOMEN
Över 30 000 personer om året får klamydia i Sverige. De flesta som har klamydia får aldrig symtom. Det syns inte på dem och de har ingen aning om att de har något. Ungefär hälften av männen och en tredjedel av kvinnorna får symtom. Symtomen märks tidigast 1-2 veckor efter att du smittats. Gå och testa dig så snart du haft sex med någon ny. Istället för att oroa dig.

VAD ÄR SYMTOMEN?

Kvinnor:
Sveda när du kissar, flytningar eller blödning mellan mensperioderna samt magont.Män:
Sveda när du kissar, flytning från urinröret, svullnad och värk i pungen. En klamydiainfektion i ändtarmen kan ge flytningar och smärtor samt tendens till diarré. En infektion i ögat kan ge ett rött, irriterat öga.

KONSEKVENSER/KOMPLIKATIONER
Om du har klamydia och inte får medicin kan infektionen sprida sig. Kvinnor kan få inflammation i äggledaren och män kan få bitestikelinflammation. En följd av äggledarinflammation kan bli att kvinnan inte kan bli gravid eller att det uppstår problem vid graviditeten. Inflammationen i bitestiklarna kan medföra en stor risk för sterilitet för män…

GONORRÉ LIKNAR KLAMYDIA MEN ÄR INTE LIKA VANLIGT
Gonorré är rätt ovanligt i Sverige. Men sen början på 2000-talet har antalet diagnostiserade fall ökat stadigt. 2009 fick cirka 600 svenskar behandling mot gonorré och 2012 var det drygt 1000 svenskar. Smittan hade skett både utomlands och i Sverige. Smittan sprids på samma sätt som klamydia. Den kan ge liknande komplikationer och kan också vara symtomfri. Om du får symtom kommer dessa oftast snabbare än vid klamydia; från något dygn till en vecka. Om du misstänker att du kan vara smittad är provtagning och behandling gratis. Det har visat sig att bakterierna vid gonorré ofta är motståndskraftiga mot flera antibiotikasorter vilket kan leda till att gonorré kan bli svår att behandla i framtiden.

SYFILIS ÄR SJUKT OVANLIGT I SVERIGE
Förr i tiden var syfilisepidimierna stora och farliga som pesten. Idag är sjukdomen inte så vanlig och alla som smittats och får medicin i tid blir helt friska igen. De flesta av de 201 anmälda fallen 2012 hade smittats utomlands. Har man fått syfilis brukar man få ett sår där bakterien gått in i kroppen, alltså på kuken, i fittan, i munnen eller i ändtarmen. Den som smittats kan också få utslag på kroppen.

HEPATIT B SMITTAR VIA BLOD OCH SEX
Hepatit B (gulsot) är en infektion som drabbar levern. Det är en blodsmitta som man också kan få via sex. Om du får smittsamt blod på slemhinna eller skadad hud kan du smittas. Missbrukare som injicerar narkotika kan smittas när de lånar injektionsverktyg av hepatit B-smittade. Mer än hälften som som har Hepatit B har inga symptom alls. Annars är de vanligaste symptomen illamående, dålig aptit, trötthet, ont i kroppen, feber samt gulfärgning av hud och ögon. Det finns dock ett bra vaccin.

HIV ÄR INTE SÅ VANLIGT BLAND UNGA
I Sverige lever några tusen personer med hivinfektion. De flesta har blivit smittade utomlands och är heterosexuella. Hivsmittan sprids också inom Sverige, både bland heterosexuella och homosexuella. Varje år smittas några intravenösa missbrukare som har delat sprutor med hivsmittade. Det är dock få i åldern 15-29 år som smittats med hiv i Sverige, men risken finns alltid, så gå och testa dig.

Det är gratis att göra ett hivtest och du kan testa dig helt anonymt. Provtagningen sker genom ett vanligt blodprov. Du får oftast svar inom en vecka. För att få ett helt säkert provsvar ska det gå tre månader efter att du tror dig blivit smittad innan du gör provet.

VAR FJÄRDE VUXEN HAR KÖNSHERPES
Könsherpes är de där små blåsorna eller såren man kan få i underlivet. Blåsorna försvinner, men viruset stannar kvar i kroppen och kan göra att det kommer ett nytt herpesutbrott. Många får tillbaka blåsorna när de är nedsatta och förkylda – precis som med munherpes. Ungefär var fjärde person i Sverige har herpesviruset i kroppen. När blåsorna och såren är synliga är smittsamheten hög, men herpes kan smitta även om det inte finns några blåsor.

KONDYLOM ÄR KÖNSVÅRTOR
Kondylom är vårtor som sitter på kuken, i/runt fittan och ändtarmen. Infektionen ger i allmänhet inga symtom utöver att vårtorna känns eller syns. Utseendet på vårtorna kan variera. Ofta är det rodnade eller hudfärgade små, flikiga förändringar, som liknar vanliga vårtor. Ibland, då kondylomen är platta, kan de vara svåra att se utan särskild undersökning. För vissa svider det, kliar eller blöder. Om kondylomenvårtorna gör väldigt ont eller är i vägen kan du hos en läkare få hjälp med att ta bort dem. Vissa kondylomtyper sägs ha samband med cancer i livmodern.