WAD 2day!

Idag sätter vi på GK på oss The Red Ribbon och uppmärksammar World Aids Day och vikten av att prata om hiv och att testa sig. Häng gärna på!

Det finns fortfarande inget vaccin eller botemedel mot hiv MEN det finns effektiv behandling som hindrar att infektionen utvecklas och minimerar smittsamheten. Hiv behöver alltså INTE vara lika med döden. Startar man behandlingen i tid förväntas man kunna leva i stort sett lika länge som man skulle ha gjort utan hiv.

Kanske kan detta vara en påminnelse att gå och testa sig?!

Fundera på frågorna, vad gäller för dig?

– jag har haft oskyddat sex med en ny eller tillfällig partner?

– jag misstänker att jag har utsatt mig för risk att smittas av hiv på annat sätt, t.ex. genom slemhinnekontakt med blod och andra kroppsvätskor som kan innehålla hivvirus eller genom att ha delat spruta/nål med någon annan person?

– jag känner mig osäker på eller är orolig för att jag bär på hiv?

Om du svarat JA på någon av ovanstående frågor är det smartaste du kan göra att GÅ OCH TESTA DIG! Att hivtesta sig är GRATIS och om man skulle behöva behandling är den också GRATIS. Fördelarna med att testa sig är många:

– förhoppningsvis visar det sig att du inte är smittad och då kan du sluta oroa dig och slipper ångest.

– om du testar dig när du har utsatt dig för risk så kan infektionen upptäckas tidigt och du kan få behandling och slipper onödiga konsekvenser av sen diagnos.

– största risken att hiv överförs är från personer som inte vet om att de bär på hiv (du är som mest smittsam under de första månaderna efter att du har smittats med hiv).

– smittrisken är mycket låg bland de som har en välinställd hivbehandling och inte bär på annan sexuellt överförd infektion som t.ex. klamydia. Smittrisken är minimal om kondom används vid vaginala och/eller anala samlag.

Alltså, bara fördelar! Ta hand om dig själv och andra i din närhet. Testa dig om du är osäker på din hivstatus och kom ihåg…

….KONDOM = FRIHET! = GRATIS här på GK 😉