Denna sida innehåller annonslänkar för Kondombutiken
Gratis kondomer/Sex utan skydd

Om man har sex utan skydd

Brukar du ha sex utan skydd med okända partners? Då riskerar du tyvärr att bli sjuk. Vi kan garantera att det finns roligare sätt att ta risker på, och på denna sida vill vi lära dig om några av de vanligaste könssjukdomarna.

Viktigt att komma ihåg

En sak som är mycket viktig att komma ihåg är att många könssjukdomar oftast inte ger några som helst symtom, några exempel på detta är klamydia, HIV och gonorré. Detta innebär att du kanske inte ens kommer att märka att du är smittad. Om du är orolig och vill testa dig rekommenderar vi att du kontaktar din lokala ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Klamydia

Om du har sex utan kondom kan du riskera att få klamydia, som är en mycket vanlig könssjukdom. Bakterien som orsakar klamydia kan finnas i urinröret, slidan, ändtarmen, svalget och till och med ögat. Man kan bli smittad av klamydia vid all sexuell kontakt utan kondom, alltså man kan lika gärna bli smittad vid oralsex och analsex som vid vanligt samlag. Man kan dock bara bli smittad vid sexuell kontakt, dvs. klamydia smittar inte via till exempel skoltoaletter eller på badhuset.

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen, och över 30 000 personer blir smittade med klamydia i Sverige varje år. De flesta som får klamydia uppvisar aldrig några symtom. Det syns inte på dessa personer, och de har heller ingen aning om att de har klamydia. Bara ungefär hälften av männen och en tredjedel av kvinnorna uppvisar symtom vid en klamydiainfektion. Symtomen märks tidigast 1-2 veckor efter att man har blivit smittad. Så det bästa man kan göra är att gå och testa sig så snart man haft sex med en ny person, istället för att behöva gå och oroa sig.

Vilka är symtomen vid klamydia?

Symtom hos tjejer

Tjejer upplever ofta symtom såsom sveda när man kissar, flytningar eller blödning mellan mensperioderna, samt även magont.

Symtom hos killar

Killar upplever ofta symtom såsom sveda när man kissar, flytning från urinröret, svullnad och värk i pungen.

Om man har fått en klamydiainfektion i ändtarmen kan det också ge flytningar och smärtor samt tendens till diarré därifrån. En klamydiainfektion i ögat kan ge ett rött och irriterat öga.

Konsekvenser och komplikationer av klamydia

Om du har fått klamydia och inte får medicin kan klamydiainfektionen sprida sig djupare in i kroppen. Kvinnor kan drabbas av inflammation i äggledaren, och män kan få bitestikelinflammation. En möjlig följd av äggledarinflammation är att kvinnan inte kan bli gravid, eller att det uppstår problem vid framtida graviditeter. Inflammation i bitestiklarna kan medföra en stor risk för sterilitet hos män.

Kondom som precis tagits ur sitt omslag.

Gonorré

Gonorré är en könssjukdom som är rätt ovanligt i Sverige, men sen början av 2000-talet har antalet diagnostiserade fall ökat relativt stadigt. 2009 fick ungefär 600 svenskar behandling mot gonorré, och 2012 var det drygt 1000 svenskar som genomgick behandling. Smittan hade då skett både utomlands och i Sverige. Gonorré sprids på samma sätt som klamydia, och den ger även liknande komplikationer och kan också vara symtomfri likt klamydia. Om du får symtom kommer dessa dock oftast snabbare än vid klamydia; från inom något dygn till ungefär en vecka. Om du misstänker att du kan vara smittad av gonorré är provtagning och behandling gratis.

En heads up är att det har visat sig att bakterierna vid gonorré ofta är motståndskraftiga mot flera antibiotikasorter, vilket i framtiden kan leda till att gonorré kan bli svårare att behandla.

Syfilis

Syfilis är väldigt ovanlig i Sverige, men förr i tiden var syfilisepidimierna stora och nästan lika farliga som pesten. Idag är sjukdomen inte så vanlig och de flesta som smittats och får medicin i tid blir helt friska igen. Merparten av de 201 anmälda fallen år 2012 hade smittats utomlands, som ett exempel på hur ovanlig sjukdomen är i Sverige. Har man fått syfilis brukar man få ett sår där bakterien gått in i kroppen, oftast då på sitt könsorgan, i munnen eller i ändtarmen. Den som smittats kan också få utslag på kroppen.

Hepatit B

Hepatit B (gulsot) är en infektion som drabbar levern, och som huvudsakligen smittar via blod men som man också kan bli smittad av under samlag. Om man får smittsamt blod på en slemhinna eller skadad hud, kan man riskera att smittas. Missbrukare som injicerar narkotika kan bli smittade med hepatit B när de lånar injektionsverktyg av sådana som är smittade med hepatit B. Mer än hälften av de som har Hepatit B uppvisar inga symptom alls. Annars är de vanligaste symptomen illamående, dålig aptit, trötthet, ont i kroppen och feber, samt även gulfärgad hud och ögon. Det finns bra vaccin mot Hepatit B.

HIV

I Sverige lever ungefär några tusen personer med en HIV-infektion. De flesta av dessa har blivit smittade utomlands och är heterosexuella. Men HIV-smittan sprids även inom Sverige, både bland heterosexuella och homosexuella. Varje år smittas även några intravenösa missbrukare som av misstag har delat sprutor med en HIV-smittad person. Det är dock väldigt få i åldern 15-29 år som smittas med HIV i Sverige, fast risken finns alltid - så gå och testa dig om du har några misstankar.

Det är gratis att göra ett HIV-test, och du kan testa dig helt anonymt. Provtagningen sker genom ett helt vanligt blodprov, och du får oftast svar inom en vecka. För att få ett helt säkert provsvar ska det gå tre månader efter att du tror dig ha blivit smittad, innan du gör provet.

Könsherpes

Könsherpes är de små blåsor eller sår som man kan få i underlivet. Blåsorna försvinner vanligtvis, men viruset stannar kvar i kroppen och kan även göra att nya herpesutbrott bryter ut. Många får exempelvis tillbaka blåsorna när de har ett nedsatt immunförsvar eller är t.ex. förkylda – precis som med munherpes. Ungefär var fjärde person i Sverige har herpesviruset i sin kropp, så pass vanligt är det. När blåsorna och såren är synliga är smittsamheten särskilt hög, men herpes kan även smitta trots att det inte finns några synliga blåsor eller sår.

Kondylom

Kondylom är vårtor som sitter på eller runt könsorganet, eller ändtarmen. Infektionen ger i allmänhet inga direkta symtom, utöver att vårtorna känns eller syns. Utseendet på vårtorna kan även variera. Ofta är det rodnade eller hudfärgade små och flikiga förändringar, som till stor del kan likna vanliga vårtor. Ibland, när kondylomen är platt, kan de vara svåra att identifiera utan en särskild undersökning. För vissa svider det när man har blivit drabbad av kondylom, samt kan man uppleva att det kliar eller blöder. Om kondylomvårtorna gör väldigt ont, eller är i vägen, kan man få hjälp med att ta bort dem hos en läkare.

Vidare läsning

För den som vill läsa mer om könssjukdomar rekommenderar vi artiklarna om könssjukdomar hos 1177 som är väldigt utförliga och ger bra information för den vetgirige.


Skrivet av Stina Nilsson



Kommentarer


#1   Pernilla Arnkvist   2022-11-17 10:40  
Hej!

Jag är skolsköterska på en högstadieskola. Undrar om ni har någa trycksaker som skulle passa på min mottagning?

Vänligen Pernilla

#2   Stina   2022-11-17 14:15  
Hej Pernilla!

Tack för din kommentar! Tyvärr har vi inte det, projektet med utskick av gratis kondomer är nerlagt sedan tidigare - webbsidan ligger bara kvar i informativt syfte och för att kunna ge tips på andra ställen där ungdomar kan få hjälp och få fatt på gratis kondomer.

Med vänlig hälsning,
Stina

Skriv en kommentar