Denna sida innehåller annonslänkar för Kondombutiken
Gratis kondomer/Kondomtips

Kondomtips för alla

Välkommen till vår sida om kondomtips för alla! Här svarar vi på vanliga frågor om kondomer, och du kommer att få ta del av en massa matnyttiga tips när det gäller kondomer av olika de slag! :D

Åker kondomen av under samlaget?

Om kondomen åker av under samlaget kan man faktiskt trä den över pungen. Många penisar är "konformade", och då glider kondomen lätt av. Testa dig fram bland olika kondom modeller i kondomdjungeln för att hitta en som passar dig perfekt.

Gör det ont att ta på kondomen?

Om det gör ont i ollonet när du tar på kondomer kan du föröka att lyfta den över ollonet som en mössa. Använd dina pekfingrar och dra ut kondomen. Ibland kan det hända att kondomen "fastnar" i förhuden, då kan man prova att lägga på en klick glidmedel inuti kondomen innan man sätter på den.

Gör det ont att ha kondomen på?

Om det gör ont att ha kondomen på bör du prova en annan kondommodell. Det finns hur många olika modeller som helst, så testa dig fram tills du hittar en som passar just dig! Du kan också testa att sätta en klick glidmedel på insidan eller på utsidan av kondomen, detta kan göra att friktionen minskar under sexet. En del kan också få en allergisk reaktion av latex, och då kan man istället prova att använda en plastkondom.

Tar det för lång tid att sätta på kondomen?

En del upplever ibland att det tar för lång tid att få på kondomen. Det enda som gäller då är att träna, för att få in tekniken och bli snabbare att få på den. Ett bra sätt är att lyxrunka med kondom, gärna i mörkret! 😜

Använd en kondom för att skydda dig när du slickar

Du kan enkelt göra en slicklapp av en kondom för att lägga över de delar där du har tänkt slicka och pilla. Klipp helt enkelt upp en kondom längs med sidan, och klipp sedan av toppen och veckla ut.

Byt gärna kondom under samlaget

Ibland kan det vara trevligt att byta kondom under samlaget, så se till att ha många kondomer hemma! Du bör dessutom alltid byta kondom om ni går från analsex till vaginalsex, detta då dessa bakteriefloror inte bör blandas. Och byt även kondom om den är fylld med sperma och ni vill fortsätta, eller om kondomen har börjat glida av.

Använd veganska eller extra tunna/stora kondomer

Visste du att det även går att få tag på veganska kondomer för den som vill det? Eller extra tunna kondomer och extra stora kondomer? Det finns en kondom för alla, oavsett om man tänker på miljön eller känslan! Spana gärna in Kondombutiken som har ett stort utbud av mängder med olika roliga och trevliga kondomer.

Kondom för tjejer

Det finns även en kondom för tjejer som kallas "vagianal kondom", som ser ut precis som en stor kondom. Denna sätter man sedan in i slidan innan man har sex. Den kan också användas vid analsex (därav namnet vagianal kondom). Vid öppningen av den vagianala kondomen, som ska sitta utanför slidan eller anus, finns det en bredare kant och en ring som gör att den inte skall glida in. I botten av den vagianala kondomen finns också en tunn och mjuk platta, som håller behållaren på plats inne i slidan eller anus.

På samma sätt som en kondom skyddar mot könssjukdomar och oönskad graviditet, skyddar även den vagianala kondomen mot detta. Men med den vagianala kondomen har kvinnan (eller mannen) mer kontroll över det hela. Ibland används vagianala kondomer även av män, som kanske upplever de vanliga kondomsorterna är lite för små.

Kondom vid analsex

Kom ihåg att alltid vara försiktig och använda kondom tillsammans med mycket glidmedel vid analsex, då det inte finns någon naturlig lubrikation i anus. Läs gärna även RFSU:s praktiska guide för analsex.

En vagianal kondom bredvid en vanlig kondom.

En vagianal kondom bredvid en vanlig kondom.

Varför kan kondomer ibland gå sönder?

Det finns många anledningar till varför kondomer ibland går sönder, här nedan listar vi de vanligaste.


Skrivet av Stina Nilsson

Skriv en kommentar