Denna sida innehåller annonslänkar för Kondombutiken
Gratis kondomer/Myter om kondomer

Myter om kondomer

Genom tiderna har det cirkulerat många myter om kondomer. Dessa missuppfattningar kan ibland leda till osäker användning eller helt avstånd från kondomer. Denna artikel syftar till att rätta till och förklara några av de mest ihärdiga myterna.

1. "Kondomer minskar känsligheten och nöjet."

Detta är en av de mest utbredda myterna. Medan vissa individer kan uppleva en minskad känsla initialt, har många tillverkare nu designat ultra-tunna kondomer för att ge en mer naturlig känsla. För många ökar sinnesfriden, som kommer från att veta att de skyddas mot STI och oönskad graviditet, den övergripande nöjden med den intima upplevelsen.

Bild på kondomer i färgglada förpackningar.

2. "Alla kondomer har samma storlek."

Faktum är att kondomstorlekar varierar för att tillgodose en mängd olika storlekar. Det är viktigt att hitta rätt passform eftersom en för tight kondom kan brista, medan en för lös kan glida av. Att känna till rätt storlek ökar också komforten under användning.

3. "Två kondomer ger dubbelt skydd."

Det kan verka logiskt att använda två kondomer skulle ge dubbelt skydd, men i praktiken ökar det faktiskt risken för bristning på grund av ökad friktion mellan de två kondomerna. En väl passande kondom som används korrekt ger det bästa skyddet.

4. "Kondomer spricker ofta."

Med rätt förvaring och korrekt användning är kondomer mycket pålitliga. Det är viktigt att förvara dem på en sval, torr plats och se till att de inte har passerat sitt utgångsdatum. Dessutom bör man undvika att använda oljebaserade glidmedel med latexkondomer, eftersom de kan försvaga materialet.

5. "Jag behöver inte använda kondom om min partner använder andra preventivmedel."

Även om andra preventivmedel, såsom p-piller, kan förhindra graviditet, erbjuder de inget skydd mot STI. Kondomer är det enda preventivmedlet som skyddar mot både STI och graviditet när det används korrekt.

6. "Oralsex kräver inte kondom."

Många tror felaktigt att oralsex är riskfritt när det gäller STI. Men sanningen är att virus och bakterier kan överföras genom oralsex. Skydda dig genom att använda kondomer eller dental dams när du deltar i denna aktivitet.

7. "Om kondomen inte brister är allt bra."

Även om en intakt kondom är ett gott tecken, är det också viktigt att se till att den sattes på korrekt från början och att den inte glidit av under akten. Regelbundna kontroller under användning kan öka effektiviteten av kondomanvändning.

Slutsats

Att vara väl informerad är nyckeln till att ta välgrundade beslut om sin sexuella hälsa. Genom att förstå sanningen bakom dessa myter kan individer navigera i sin sexuella resa med större självförtroende och skydd.


Skrivet av Stina Nilsson

Skriv en kommentar