Denna sida innehåller annonslänkar för Kondombutiken
Gratis kondomer/Alternativa preventivmedel

Alternativa preventivmedel

Att välja rätt preventivmedel kan vara en utmaning, men det är avgörande för att undvika oönskade graviditeter och för att skydda mot sexuellt överförbara infektioner. Här kommer en djupare dykning in i alternativen till kondomer, samt deras för- och nackdelar.

P-piller

P-piller har funnits i över 50 år och är en av de mest studerade och väl förstådda preventivmetoderna. De fungerar genom att hindra ägglossningen så att inget ägg frigörs från äggstockarna.

Spiral (IUD)

Spiralen, eller Intrauterin enhet (IUD), är ett litet T-format föremål som sätts in i livmodern. Det finns två huvudtyper: koppar-spiraler och hormonella spiraler.

P-stav

P-staven är en liten plaststav som innehåller hormoner och sätts in under huden på överarmen. Den avger långsamt gestagen, vilket förhindrar ägglossning.

Fertilitetsmedvetenhet

Detta är en naturlig metod som bygger på att förstå och spåra kroppens naturliga fertilitetssignaler.

Akut preventivmedel (dagen-efter-piller)

Detta är en nödmetod avsedd att användas efter oskyddat samlag.

Preventivplåster

Detta är ett plåster som fäster på huden och frigör hormoner som förhindrar graviditet.

Jämförelse med kondomer

Medan de flesta av dessa metoder erbjuder hög grad av skydd mot graviditet, är kondomer det enda preventivmedlet som kan erbjuda skydd mot STI. Dessutom, eftersom kondomer är en barriärmetod, finns det ingen risk för hormonella biverkningar.

Sammanfattning

Det finns en rad alternativa preventivmetoder tillgängliga, men det bästa valet beror på ens individuella behov, hälsa och livssituation. Oavsett vilket alternativ man väljer är det viktigt att vara informerad och att regelbundet konsultera en hälso- och sjukvårdsleverantör.


Skrivet av Stina Nilsson

Skriv en kommentar