Denna sida innehåller annonslänkar för Kondombutiken
Gratis kondomer/10 fakta om kondomer

10 saker du inte visste om kondomen

1) Kondomer tycker inte om fett

Kondomer tycker inte riktigt om produkter som är fettbaserade, som t.ex. olika oljor som matolja och babyolja, eller hudkrämer. Dessa fettbaserade produkter luckrar upp kondomen, vilket gör att det kan bildas små hål i kondomen. Dessa små hål kan sedan leda till att en blir gravid eller smittas av någon könssjukdom. Därför bör man endast använda vatten- eller silikonbaserade glidmedel tillsammans med kondomer.

2) Kondomen har en lång historia

Även om man kanske inte kan tro det så har faktiskt kondomen en lååång historia! Faktiskt tror man att man redan under 1300-talet (före Kristus!) gjorde fodral av t.ex. djurhudar, tarmar och fiskblåsor, för att skydda sig vid samlag. Och under 1500-talet finns bevis för att man tillverkade kondomer för hand, av t.ex. linne, blindtarmar från grisar och fiskblåsor - men de var ganska dyra dessa kondomer. Under 1800-talet sedan så kom en klok person på ett sätt att göra särskilt slitstarka kondomer av gummi. Med detta blev då kondomerna lite billigare, men trots det accepterades de inte fullt ut i samhället. Man ansågs snarare att kondomer bidrog till ökad prostitution, vilket var ett hot mot både familjen och samhället.

Det var inte förrän under 70-talet som det blev helt fritt fram att sälja, använda och upplysa om kondomen och dess fördelar. Vilken tur att utvecklingen har gått framåt, eller hur!? Idag är det ju faktiskt så att det finns en hel djungel med olika typer av kondomer, så det är bara att testa sig fram för att hitta sin favorit!

3) Kondomer kan vara svårt att hitta i vissa länder

I vissa länder kan det vara svårt att få tag på kondomer, pga. olika anledningar som t.ex. tillgänglighet, kvalitet och klimat. Därför kan det inför en utlandsresa vara bra att tänka på detta, och ta med sig egna kondomer. Så låt kondomen vara en stående punkt på din packlista oavsett var du skall åka!

4) Kondomer har ett bäst före-datum

Precis som mjölk och andra livsmedel har även kondomer ett bäst före-datum. Kondomer som har passerat sina bäst före-datum går mycket lättare sönder. Därför är det viktigt att hålla koll på datumet, och byta ut gamla kondomer mot nya när de går ut. Förvarar du dessutom dina kondomer i plånboken så bör du byta ut dem oftare. I plånboken blir det nämligen trångt och varmt, och kondomen riskeras att åldras snabbare i en sådan miljö.

5) Kondomer tillverkas huvudsakligen av latex

Kondomen tillverkas huvudsakligen av latex, vilket är ett naturgummi som finns i träd som växer i varmare klimat. Gummit genomgår sedan en speciell process (vulkaniseringsprocess), vilket gör gummit hållbart och slittåligt för att kunna användas som kondom. Om du skulle vara allergisk mot latex kan man även prova att använda en plastkondom.

Själva tillverkningen av kondomerna sedan går till ungefär som vid ljusstöpning, kondomerna gjuts i formar. Alla kondomer testas även innan de förpackas och skickas ut. Du kan med fördel öppna upp och ta ut en kondom och testa den lite själv; kläm, känn, dra och tänj i den, testa även att fylla den med vatten (den kan bli gigantisk!). Det är ett mycket bra sätt att lära känna kondomen och bli kompis med den.

Om du vill läsa mer om latex och andra plast- och gummimaterial kan vi rekommendera den här artikeln.

6) Det finns även plastkondomer

I punkten ovan beskrev vi latexkondomer, men nämnde då även att det finns plastkondomer för dig som kanske är allergisk mot latex. Dessa plastkondomer funkar lika bra som latexkondomerna, så det finns ingenting att oroa sig över! Plastkondomer är dock något tunnare än latexkondomen, och plasten leder även lite värme vilket kan vara positivt för känslan. Välj helt enkelt den kondom som passar dig, för den bästa kondomen är faktiskt den som åker på när det väl gäller! 😉

7) Mannens bästa skydd mot ofrivilligt föräldraskap

Kondomen är vad man brukar säga det enda sättet för dig med penis att skydda dig från att bli förälder ofrivilligt, åtminstone som du själv kan kontrollera. För visst är det väl skönt att kunna välja själv när det är dags att skaffa sig en liten telning?

8) Könssjukdomar syns oftast inte utåt

Man kan inte se på en persons utseende om denne bär på en könssjukdom. Det är viktigt att komma ihåg att man inte har 100 % koll på vad sitt ragg gjorde igår, och även det fräschaste och snyggaste ragget kan bära på någonting. Med en kondom kan man slappna av och inte behöva oroa sig för varken könssjukdomar eller oönskad graviditet!

9) Det finns kondomer för tjejer

En sak som inte många vet är att det även finns kondomer för tjejer. Dessa kallas "vagianal kondom", och är en slags kondom som man kan föra in i slidan (eller analen, därav namnet). Denna kan föras in upp till flera timmar innan samlag, och är liksom kondomen tillverkad av latex eller plast. Den skyddar dessutom på samma sätt som kondomen både mot oönskad graviditet och mot sjukdomar.

10) Man kan göra kläder av kondomer

Visst du att man kan göra kläder av kondomer? Helt galet faktiskt, kolla här! 😁

Olika kondomer.

Skrivet av Stina Nilsson

Skriv en kommentar